De privacy van verdachten

De privacy van verdachten
Tijdens rechtszaken mogen er geen foto’s en/of filmopnames van verdachten gemaakt worden. Door een foto van een verdachte te maken en deze te publiceren maak je namelijk een inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. Voor de verdachte kan het bekend maken van zijn identiteit grote gevolgen hebben. Zo wordt hij (wellicht onterecht) aan de schandpaal genageld. Het gaat hier tenslotte om een verdachte en die is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, de zogeheten ‘onschuldpresumptie’. En zelfs als de verdachte veroordeeld zou worden en hij zijn straf na een bepaalde tijd heeft uitgezeten, wordt hij door de samenleving waarschijnlijk blijvend als ‘crimineel’ gezien.

Informatie die wel verstrekt mag worden
Het is zoals gezegd erg belangrijk om de identiteit van verdachten te waarborgen in verband met de privacy. Over het algemeen wordt het geslacht, de leeftijd en de woonplaats van een verdachte wel bekend gemaakt. Bij bekendmaking van verdere persoonsgegevens zal dit steeds per geval worden afgewogen.

Ook het beroep van verdachten blijft in beginsel anoniem. Behalve wanneer het delict waar de verdachte van beschuldigd wordt te maken heeft met het beroep dat hij uitoefent, dan kan het beroep van de verdachte bekend gemaakt worden.
Militairen moeten ongeacht het strafbare feit waarvan ze worden verdacht voor de militaire rechtbank verschijnen. Voor militairen is het dus nooit mogelijk om hun werkgever anoniem te houden.

Rechtbanktekenaar
Volgens de persrichtlijn mogen tijdens de zittingen wel tekeningen worden gemaakt, zodat de burger een indruk kan krijgen van hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat. Deze tekeningen worden gemaakt door een rechtbanktekenaar, die meestal werkt voor een krant. Een rechtbanktekenaar zit vaak schuin achter de verdachte. Vanwege de privacy moeten de tekeningen namelijk van opzij en minstens iets van achteren getekend worden.

Petra Urban
Regelmatig wordt er geprotesteerd tegen de aanwezigheid van rechtbanktekenaar Petra Urban. Haar tekeningen zouden te realistisch zijn, waardoor verdachten te herkenbaar zouden zijn. Ik vroeg haar o.a. hoe zij daarmee omgaat. Dat interview lees je hier.

data20219944-0e9c0e
Een rechtbanktekening van Willem Holleeder. Wat vind jij?   Te realistisch?

 

Advertenties

Een gedachte over “De privacy van verdachten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: